TopCampers - Lithium accu’s – Waar moet u op letten bij de aanschaf hiervan?

De vele voordelen van een lithium accu ten opzichte van lood, gel of AGM zijn inmiddels bij de meeste camperaars bekend. Men bespaart veel gewicht, de accu is snel vol, gaat lang mee en levert vermogen voor een haardroger, koffiemachine of magnetron. Nu er steeds meer veelal goedkope leveranciers van deze accu’s bij lijken te komen vragen we Roy Hoveling, sales manager bij Super B waar we op moeten letten bij de aanschaf.

 

Super B produceert sinds 2007 lithium accu’s in het Twentse Hengelo en staat bekend als een kwalitatief hoogwaardige producent met veel ervaring in de camperwereld. Talloze camperfabrikanten als Morelo, La Strada, Carthago, Rapido en Malibu bieden af fabriek de Super B accu’s aan in hun nieuwe voertuigen. Maar waarom kiezen zij specifiek voor dit Nederlandse fabrikaat? “Voor deze fabrikanten is de accu een bijproduct, hier willen zij geen last of gedoe mee hebben want hun corebusiness is de camper zelf. De lithium accu’s van Super B onderscheiden zich sterk van de concurrentie in hun bouwwijze met bijbehorende klantvoordelen”, aldus Roy.

 

Zo is de verbinding van de individuele cellen gepatenteerd om een zo laag mogelijke weerstand en dus warmteontwikkeling te garanderen. “Er zijn fabrikanten die aangeven dat de klant zelf cellen los kan schroeven en vervangen. Dit is ronduit gevaarlijk! Wij besteden veel aandacht aan het sorteren en selecteren van de cellen op kwaliteit en prestaties. Er zomaar iets anders tussen zetten leidt onherroepelijk tot verschillen binnen in de accu met alle mogelijke gevolgen van dien. De verbindingskwaliteit blijkt ook uit de hoge ontlaadstromen van de Super B. Onze Epsilon 12V90Ah camperaccu heeft een continue ontlaadstroom van 200A. Dit betekent dat de klant met een omvormer apparatuur van 2500W kan gebruiken op 230V terwijl de camper niet aan de walstroom staat. Dit geeft optimale vrijheid! Bij goedkopere accu’s zijn de ontlaadstromen lager en kan de klant nog steeds niet profiteren van de voordelen van lithium, zonde!”

 

Veiligheid is ook een belangrijk aspect. “Onze accu’s zijn praktisch onbrandbaar en worden aan de zwaarste testen onderworpen. Wanneer er iets met de camper zou gebeuren en de verzekeraar vraagt veiligheidscertificaten op van de accu heeft Super B alles op orde, toch wel een prettige gedachte.”

 

En hoe zit het dan met de Wintersport? “Geen enkele lithium accu mag bij cel temperaturen van <0ºC geladen worden, dat is nu eenmaal de chemische beperking. De Super B Epsilon is de enige accu op de markt die bij temperaturen onder nul de laadstroom reguleert zonder daarbij volledig uit te schakelen.

 

Wat als de klant is zijn huidige wil overstappen naar lithium? “Bij Super B accu’s is het niet nodig de laadapparatuur aan te passen, de accu’s kunnen hiermee prima overweg. Wel wordt een booster geadviseerd om ook tijdens het rijden snel te kunnen laden. De combinatie met zonnepanelen biedt grenzeloze vrijheid wegens het snelle laden”, sluit Roy af.

 

Voor een compleet Super B accupakket met omvormer, booster, zonnepanelen biedt de website www.superb-accu.nl een ruime keuze. Zij verzorgen tevens de volledige inbouw in nieuwe en gebruikte campers.

TopCampers - Lithium accu’s 

Trustpilot