09:00 - 17:00
|
+31 (0)85 - 018 0868 Contact

Campers worden gewogen voor de vakantie: 400 kilo te zwaar? Dat wordt afvallen!

Bijna tweehonderd campereigenaren kwamen vandaag naar chauffeurscafé De Tweede Steeg in Amersfoort om hun vakantievoertuig te laten wegen. Volgens organisator Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) was een kwart van het aantal gewogen campers te zwaar.

 

150 kilo te zwaar. Dat is even schrikken voor Robert Jan en Tiny van den Broeke (beide 64) uit Apeldoorn. Zij kochten gisteren hun gloednieuwe Citroën Coral en besloten meteen de proef op de som te nemen. Als zij hun nieuwe camper inladen zoals zij hun oude kampeerauto altijd bepakt en bezakt mee op vakantie namen, zou hij dan de proef doorstaan? 

Robert Jan rijdt de camper op de weegschaal. Een van de wegers, Rosanne Vriend, schudt haar hoofd. Ze overhandigt het Apeldoornse stel een kaartje. De camper weegt met passagiers niet de toegestane 3500 kilo, maar 3650 kilo. ,,Ik had het wel verwacht. Deze camper is sowieso al zwaarder dan onze oude. Maar ik maak me geen zorgen, ik heb al bedacht hoe we kunnen afvallen”, vertelt Robert Jan. Hij laat in de laadruimte de zware gereedschapskoffer zien. ,,Ook zitten er twee verouderde glasflessen en nog eens twee accu’s in die we voor lichtere exemplaren willen vervangen.”

 Ook Tiny wist dat de camper te zwaar zou zijn. ,,Ik dacht dat het 3800 kilo zou zijn. Over drie weken gaan we naar Frankrijk, voor die tijd willen we op gewicht zijn, want we hebben geen zin in boetes.”

 

Boodschappen mee

Volgens Vriend zijn camperaars vaak geneigd te denken dat alle ruimte in de camper gevuld moet worden. ,,De gemiddelde belading die mensen meenemen, bovenop het gewicht van de camper, is 520 kilo. Nederlanders nemen vaak veel boodschappen van thuis mee, maar wij adviseren die lokaal te kopen. Ook is het goed om de camper, zeker als mensen die langer hebben, helemaal leeg te halen en alles te bekijken. Heb je iets nog nooit gebruikt? Dan hoeft het ook niet meer mee. Ook kan het schelen om niet met een volle watertank te reizen, die kun je daar ook vullen en het scheelt veel in het gewicht.”

 

Geschrokken

De camper van Ger de Gier uit Zeist weegt met 3480 kilo maar nét binnen het toegestane gewicht van 3500 kilo. ,,Ja, ik ben hier wel van geschrokken, want ik heb onze camper niet vakantieklaar gemaakt. Als ik de bagage, fietsen, water en mijn vrouw nog in de camper zet dan ben ik ruim 400 kilo te zwaar. Ik begrijp niet hoe het kan, twee jaar geleden woog de camper 3300 kilo zonder bagage. Ik zou het liefst nog een keer wegen.” 

De Gier heeft net een jaar door Amerika gereisd met zijn camper. ,,Al die tijd dus sowieso te zwaar. Ik ben blij dat ik niet heb hoeven wegen. Ik ben niet bang voor de veiligheid, maar wel voor de boete. Dus ik moet even kijken waar wat gewicht afkan.”

 

Vakantieklaar

Jannes (41) en Hannah (35) Drop uit Amersfoort maken zich geen zorgen. Hun vintage Mercedes Hymer camper uit 1983 weegt vakantieklaar 300 kilo onder de toegestane hoeveelheid.

 

,,We gaan over twee weken met twee kinderen naar Frankrijk, dus dat gaat helemaal goed komen.” 

Het stel is tussen de lange rij wachtende campereigenaren veruit de jongste. ,,Vaak wordt er gedacht dat wij sparen voor een dure camper, maar wij vinden onze retro camper fantastisch. We hebben hem zelf opgeknapt en kunnen er alles mee wat we willen.” Volgens Hannah is het belangrijk om te weten wat de camper weegt. ,,Voor ons is veiligheid erg belangrijk en daarnaast willen wij op vakantie ook zo min mogelijk meenemen. Ik kies erg zorgvuldig wat ik meeneem.”

Bron AD